Ciasto franuckie upiekłam na randkę i tak magicznie posmakowało , że mężczyzna, który jego posmakował został moim obecnym narzeczonym :)
10 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ( ja opakowanie kupiłam w biedronce )
1 słoik konfitury z wiśni ( ja skorzystałam z konfitury domowej)
2 łyżki cukru pudru .
Rogaliki francuskie - słodycz od karoliny :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozwijamy ,przecinamy na pół. Kroimy ciasto w trójkąty
Smarujemy konfiturą(ja miałam wiśniową , ale może być dowolna ) i zawijamy od dołu trójkąta czyli od tej najszerszej strony. Staramy się na koniec je zaokrąglić, aby kształtem przypominały rogalika lub księżyc.
Układamy rogaliki na blaszce w małych ostępach i pieczemy około 26 minut, tak aby się przyrumieniły. Blachę przekładamy po 10 minutach, aby każda strona upiekła się podobnie .
Komentarze