Rogaliki z nutellą i pokruszonymi herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne drożdżowe ciasto w połączeniu z orzechowym smakiem nutelli rozpływa się w ustach.. ;-)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dgk drożdży
    5 łyżek cukru
    1 proszek do pieczenia
    50 dkg margaryny
    4 jaja
    1/2 szklanki letniego mleka
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka soli

Rogaliki z nutellą i pokruszonymi herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, solą i 3 łyżkami mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto.
  • image-1vmt1tn 3. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedno odłożyć na bok, do drugiego dodać kakao i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. (ok.15 minut)
  • image-14mncdj 4. Gdy podwoi swoja objętość rozwałkować, wykrawać trójkąty i nadziewać nutellą i posypać pokruszonymi herbatnikami. Zawijać rogaliki.
  • image-1wn7rvv 5. Rogaliki układać na blasze do pieczenia . Piec w temp 180 stopni C, około 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy