Rogaliki kruche Babci Ani

0 (0 ocen)

Rogaliki, które zawsze robi moja Babcia :-) Niestety teraz mieszkamy daleko od siebie więc postanowiłam zrobić je sama, wyszły pyszne :-)

Składniki:

  • 250g margaryny
    2 jaja
    50dag drożdży
    3 szklanki mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    ulubiony olejek
    marmolada

Rogaliki kruche babci ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, łyżeczkę cukru trochę ciepłego mleka wymieszać razem.

    Mąkę, margarynę, proszek, jaja, cukier, sól, olejek posiekać i zagnieść, do tego dodać rozczyn, jeszcze raz zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty , nałożyć marmoladę i zawijać rogaliki.
    Piec ok 40 minut w 160 stopniach.

Porady

Najlepiej smakują z lukrem :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy