Rogaliki krucho - drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne rogaliki, które robi się naprawdę błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    2 jajka
    6 łyżek gęstej śmietany
    6 szklanek mąki pszennej
    12 dag świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    marmolada
    cukier puder do posypania rogalików

Rogaliki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i wkruszamy drożdże. Składniki wstępnie zagniatamy. Następnie dodajemy śmietanę i jajko, zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części formujemy kulę, którą następnie wałkujemy na grubość ok 3 mm. Ma powstać płat ciasta w kształcie koła.
    Każdy płat dzielimy na 8 trójkątów.
    Na szersze strony trójkątów nakładamy marmoladę i zwijamy ciasto by powstały rogaliki.
  • 3. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy bo ciasto urośnie podczas pieczenia.
    Pieczemy w 190 stopniach, aż rogaliki ładnie się zarumienią.

Komentarze

Podobne przepisy