Rogaliki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i wkruszamy drożdże. Składniki wstępnie zagniatamy. Następnie dodajemy śmietanę i jajko, zagniatamy gładkie ciasto.
2.Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części formujemy kulę, którą następnie wałkujemy na grubość ok 3 mm. Ma powstać płat ciasta w kształcie koła.
Każdy płat dzielimy na 8 trójkątów.
Na szersze strony trójkątów nakładamy marmoladę i zwijamy ciasto by powstały rogaliki.
3.Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy bo ciasto urośnie podczas pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach, aż rogaliki ładnie się zarumienią.
Komentarze