Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

Zawsze się udają i wszystkim smakują. Stary sprawdzony przepis

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    4 żółtka
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    60 dag mąki pszennej
    1 słoik powideł śliwkowych
    cukier puder do posypania

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć. Dodać do nich cukier i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Dobrze razem rozmieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki oprócz powideł śliwkowych. (Rozczyn z drożdży nie musi być wyrośnięty). Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Podzielić je na 4 części. Każdą część osobno rozwałkować na koło. Pociąć na 8 trójkątów. Na górę każdego trójkąta kłaść porcję powideł i zwinąć w rogalika. Piec 20 minut w 180 st C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy