Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

rogaliki nadają się w sam raz na śniadanie do kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na ok. 16 średniej wielkości rogalików)
    -500 g mąki
    -250 g margaryny (schłodzonej)
    -1 jajko
    -1 żółtko
    -25 g drożdży świeżych
    -pół szklanki mleka
    -pół szklanki cukru (można dodać mniej, będą wtedy mniej słodkie)
    -szczypta soli
    -dowolna marmolada, np. wieloowocowa

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników (jajko, żółtko, margarynę, cukier i sól). Margarynę siekamy nożem, wtedy łatwiej połączy się z mąką. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg o grubości 0,5 cm, dzielimy na 8 trójkątów, dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki. Jako nadzienia polecam użyć twardej marmolady, wtedy mamy pewność że nie wypłynie ona ze środka w trakcie pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy