rogaliki nadają się w sam raz na śniadanie do kawy
1 godz. 30 min
Składniki:
(na ok. 16 średniej wielkości rogalików)
-500 g mąki
-250 g margaryny (schłodzonej)
-1 jajko
-1 żółtko
-25 g drożdży świeżych
-pół szklanki mleka
-pół szklanki cukru (można dodać mniej, będą wtedy mniej słodkie)
-szczypta soli
-dowolna marmolada, np. wieloowocowa
Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników (jajko, żółtko, margarynę, cukier i sól). Margarynę siekamy nożem, wtedy łatwiej połączy się z mąką. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg o grubości 0,5 cm, dzielimy na 8 trójkątów, dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki. Jako nadzienia polecam użyć twardej marmolady, wtedy mamy pewność że nie wypłynie ona ze środka w trakcie pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach do zrumienienia.
Komentarze