Rogaliki Kubusia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis od mojej cioci Agnieszki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -5 jajek
    -margaryna ( 1 kostka)
    -drożdże (1 kostka)
    - 200 ml śmietany 18%
    -6 łyżek cukru
    -Mąka 1,5 kg
    -Marmolada

Rogaliki kubusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu roztapiamy margarynę.
    Do miski wrzucamy 5 jajek, drożdże, 200 ml śmietany oraz 6 łyżek cukru wszystko mieszamy. W trakcie mieszania wlewamy roztopioną margarynę.
    Dodajemy stopniowo mąkę 1 kg. Wymieszane ciasto zostawiamy w misce i zalewamy ciepłą wodą. Następnie pozostawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
  • rogaliki 2. Stolnicę posypujemy mąką i wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.
    Ugniatamy ciasto ciągle podsypując mąką, następnie robimy rulon z ciasta i tniemy na ok 13 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągłe koło.
    Gdy mamy już koło tniemy je na trójkąty ok 12 trójkątów.
  • zawinięte 3. Na trójkąciki nakładamy małe warstwy marmolady.
    Boki zaklejamy i zwijamy w stronę małego końca.
    W ten sposób powstanie nam rogalik.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, gdy się nagrzeje to wyłączamy piekarnik i wstawiamy rogaliki na 10 min, po tym czasie nastawiamy piekarnik na 15 - 20 min w 180*C
    I gotowe Smacznego

Porady

Woda wlewana do miski lepiej aby nie była bardzo gorąca. Marmoladę można rozrobić z dżemem. Podczas wlewania roztopionej margaryny sprawdźmy czy nie jest z byt gorąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy