Rogaliki kubusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na małym ogniu roztapiamy margarynę.
Do miski wrzucamy 5 jajek, drożdże, 200 ml śmietany oraz 6 łyżek cukru wszystko mieszamy. W trakcie mieszania wlewamy roztopioną margarynę.
Dodajemy stopniowo mąkę 1 kg. Wymieszane ciasto zostawiamy w misce i zalewamy ciepłą wodą. Następnie pozostawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
2.Stolnicę posypujemy mąką i wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.
Ugniatamy ciasto ciągle podsypując mąką, następnie robimy rulon z ciasta i tniemy na ok 13 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągłe koło.
Gdy mamy już koło tniemy je na trójkąty ok 12 trójkątów.
3.Na trójkąciki nakładamy małe warstwy marmolady.
Boki zaklejamy i zwijamy w stronę małego końca.
W ten sposób powstanie nam rogalik.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, gdy się nagrzeje to wyłączamy piekarnik i wstawiamy rogaliki na 10 min, po tym czasie nastawiamy piekarnik na 15 - 20 min w 180*C
I gotowe Smacznego
Porady
Woda wlewana do miski lepiej aby nie była bardzo gorąca.
Marmoladę można rozrobić z dżemem.
Podczas wlewania roztopionej margaryny sprawdźmy czy nie jest z byt gorąca.
Komentarze