Rogaliki lub pierożki

0 (0 ocen)

Ten przepis znalazłam w starym zeszycie teściowej.

Składniki:


  • składniki:
    4 szklanki mąki
    250 g margaryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    100 g drożdży
    2 łyżki cukru
    marmolada lub powidło

Rogaliki lub pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto.Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs).
    Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła,które dzielę promieniście na 8 trójkątów.
    Na każdym trójkącie daje odrobine marmolady lub powidła i zwijam rogaliki.
    Układam na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzone rogaliki posypuję cukrem pudrem lub lukrem:)

Porady

Zamiast kształt rogalika mozna zrobić też kształt pierożka:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy