Rogaliki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:drożdże rozkruszyć do śmietany,dodac cale jajko i żółtko,cukier waniliowy,i szczyptę soli.
2.Składniki dobrze rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
3.Mąkę przesiać,posiekać z margaryna,a następnie wlać drożdże.
4.Zagniesc ciasto.Rozwałkować,posiąść na trójkąty.Na kazdy kawalek położyć powidła (moze byc marmolada,nutella,jabłko) i zwinąć rogalika
5.Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 min.Posypać cukrem pudrem ewentualnie polac rozpuszczona czekoladą.
Porady
Jesli rogaliki leża którys dzień a chcemy zeby dalej były wilgotne i chrupiące,wówczas należy włożyc je np do blaszki a następnie włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i przykryć sreberkiem.
Komentarze