Rogaliki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:

    2 szklanki mąki
    1 żółtko
    100g twarogu mielonego
    150g masła
    1/3 szklanki cukru


    NADZIENIE:

    250g orzechów włoskich
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 białko
    odrobina soku z cytryny

Rogaliki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części.
  • 2.
    NADZIENIE:
    Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy dodać miód, cynamon i białko - dokładnie wymieszać i postawić na ogniu, Gotować około 2 minuty.

    Ciasto rozwałkować, wyciąć koło, każde koło podzielić na 8 części i układać po 1 łyżeczce farszu w szerszej części, zwijać w rogaliki.

    Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy