Rogaliki śniadaniowe z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe rogaliki śniadaniowe.
Dodatek twarogu do ciasta sprawia ,że rogaliki dłużej utrzymują świeżość.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    4 szkl maki
    100g twarogu
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    30g drożdży

Rogaliki śniadaniowe z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do drożdży dodać cukier , letnie mleko i 3 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Do rozczynu dodać masło,sól,rozgnieciony twaróg,rozmieszać, wyrabiają dodawać porcjami mąkę, wyrobić gładkie ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, czarnuszką, kminkiem.
    Piec około 30-35 minut w 190*C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy