Rogaliki świętokrzyskie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki nadziane domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakują zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 g masła
    50 g drożdży
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)

    Dodatkowo

    powidła śliwkowe *
    cukier rafinada
    1 jajko

Rogaliki świętokrzyskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
    Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
    * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu

Porady

Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy