rogaliki tereski

0 (0 ocen)

  • 60 min

rogaliki pojechały ze mną na nagranie programu "Ewa gotuje" i tak zachwyciły panią Ewę i całą ekipę, że kilka tygodni później wzięły udział w programie

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g margaryny,
    50 g świeżych drożdży
    500 g mąki pszennej,
    1 łyżeczka cukru,
    szczypta soli,
    2 jajka,
    2 łyżki śmietany,
    marmolada.

Rogaliki tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier, śmietanę rozcieramy, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • 2. Z mąki, margaryny, jaj, soli i wyrośniętych drożdży zagniatamy ciasto.
  • 3. Chłodzimy około pól godziny.
  • 4. Dzielimy na 4 części
  • 5. Wałkujemy na okrągłe placuszki.
  • 6. Dzielimy na 8-16 trójkątów
  • 7. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę marmolady, zawijamy
  • 8. Pieczemy w temp 180 stopni do zrumienienia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy