Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
2.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.
3.Ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić w trójkąty (mi wyszło 8). Na każdy trójkąt położyć 2-3 kawałki czekolady i zwinąć rogalik.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Można posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
4.Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Porady
zamiast świeżych drożdży, można dać pół łyżeczki drożdży instant
masło można zastąpić 1/4 szklanki oleju
Komentarze