Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Idealne do kawy lub kakao.(przepis na ciasto pochodzi ze strony http://pracowniawypiekow.blogspot.com)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    10 g świeżych drożdży
    20 g cukru
    1 jajk0
    25 g masła
    0,5 szklanki mleka
    szczypta soli

    czekolada

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
  • 2. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić w trójkąty (mi wyszło 8). Na każdy trójkąt położyć 2-3 kawałki czekolady i zwinąć rogalik.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    Można posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
    Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Porady

zamiast świeżych drożdży, można dać pół łyżeczki drożdży instant masło można zastąpić 1/4 szklanki oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy