Rogaliki z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przypominają mi smak dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na ok 10 rogalików:
    3 dkg drożdży
    250 ml mleka
    4 łyżki cukru
    40 dkg i osobno 2 łyżki mąki
    1 jajko
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    60g masła
    konfitura różana
    cukier puder

Rogaliki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na kilka min. aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Pozostałą mąkę mieszamy z żółtkiem, sola i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość mieszamy z drożdżami. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie je rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty.
  • 3. Na grubszym brzegu trójkątów dajemy po łyżeczce konfitury i delikatnie rozsmarowujemy tak aby zostawić puste brzegi. Zwijamy w rulonik i formujemy rogaliki. Odstawiamy na ok 15 min aż wyrosną. Rogaliki przed pieczeniem smarujemy białkiem.Pieczemy je w 180 stopniach przez ok 25min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy