Rogaliki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na kilka min. aby drożdże zaczęły pracować.
2.Pozostałą mąkę mieszamy z żółtkiem, sola i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość mieszamy z drożdżami. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie je rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty.
3.Na grubszym brzegu trójkątów dajemy po łyżeczce konfitury i delikatnie rozsmarowujemy tak aby zostawić puste brzegi. Zwijamy w rulonik i formujemy rogaliki. Odstawiamy na ok 15 min aż wyrosną. Rogaliki przed pieczeniem smarujemy białkiem.Pieczemy je w 180 stopniach przez ok 25min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze