Rogaliki z kremem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne drożdżowe rogaliki.

  • 40 min

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
    80 g margaryny lub masła
    200 ml mleka
    2 łyżki cukru
    3 i ½ szklanki mąki
    3 żółtka i całe jajko
    Nadzienie , u mnie krem truskawkowy
    lukier lub cukier puder na wierzch

Rogaliki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na rogaliki 1. Wszystkie składniki mają jednakowa temperaturę, najlepiej przygotować je wcześniej.
    W mleku rozpuszczam drożdże , dodaję cukier i 3 -4 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
    Następnie do zaczynu dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto na rogaliki. Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła
  • image-27jy07o 2. . Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .
  • image-1yqwqcm 3. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C
  • image-0amn8y8 4. Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .

Porady

Rogaliki można nadziać innym kremem lub twardą marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy