35 g świeżych drożdży
80 g margaryny lub masła
200 ml mleka
2 łyżki cukru
3 i ½ szklanki mąki
3 żółtka i całe jajko
Nadzienie , u mnie krem truskawkowy
lukier lub cukier puder na wierzch
Rogaliki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mają jednakowa temperaturę, najlepiej przygotować je wcześniej.
W mleku rozpuszczam drożdże , dodaję cukier i 3 -4 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Następnie do zaczynu dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto na rogaliki. Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła
2.. Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .
3.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C
4.Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .
Porady
Rogaliki można nadziać innym kremem lub twardą marmoladą.
Komentarze