Rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie, puszyste rogaliki, które doskonale pasują do popołudniowej herbaty

  • 60 min

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 kostka masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 50g drożdży lub 10g drożdży suchych
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    - Cukier puder do posypania
    - marmolada o dowolnym smaku
    - Jajko do posmarowania ciastek

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, jajka, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i drożdży (u mnie suche) zagniatamy szybko ciasto. Gdyby się za mocno lepiło, podsypujemy mąką.
    Z przygotowanego ciasta odrywamy średniej wielkości kawałki i rozwałkowujemy na około 3-4 mm na kształt koła. Po rozwałkowaniu powstałą figurę geometryczną dzielimy na trójkąty ( po prostu kroimy od środka do brzegów). Na brzeg każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy do środku. Tak samo postępujemy z kolejnymi kawałkami ciasta. Po stworzeniu rogalików smarujemy je na wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy