Rogaliki z nadzieniem na smalcu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego... To wychodzą właśnie takie rogaliki. Kruche, słodziutkie i chrupiące. Polecam spróbować.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 1/2 kg mąki
    * 25 dag smalcu
    * 1 szklanka śmietany
    * szczypta soli

    Dodatkowo:
    * ulubiona marmolada/dżem/powidło

Rogaliki z nadzieniem na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy. Smalec można wcześniej posiekać. Zarobić i wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodać śmietany. Jeżeli jest zbyt wilgotne, dodać mąki. Ciasto rozwałkować. Wykrawać małe trójkąty, nakładać marmoladę/powidła, formować rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 25 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche rogaliki