Rogaliki z nadzieniem orzechowo - krówkowym

0 (0 ocen)

Idealne do filiżanki kawy lub do piknikowego koszyka.

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 łyżki cukru
    100 g masła
    100 g kwaśnej śmietany
    1 jajko
    25 g drożdży

    Nadzienie:
    150 g krówek
    80 g orzechów włoskich
    1 łyżka śmietany

    jajko do smarowania
    cukier kryształ do posypania

Rogaliki z nadzieniem orzechowo - krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić z cukrem i po kawałku dodawać miękkie masło.
  • 2. Drożdże wymieszać ze śmietaną.
  • 3. Do jajka z masłem dodać drożdże i mąkę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na dwie godziny.
  • 4. Cukierki i orzechy drobno pokroić, dodać śmietanę i wymieszać.
  • 5. Ciasto podzielić na dwa. Wałować koło o średnicy 30 cm. Podzielić na osiem trójkątów.
  • 6. Nakładać po łyżeczce nadzienia, zwijać i układać na blaszce. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy