Rogaliki z powidłami
Składniki:
0,5 KG MAKI
1 KOSTKA MARGARYNY
3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
2 CUKRY WANILIOWE
1 SZKL. CUKRU
3 JAJKA
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
2 łyżki wiórek kokosowych
POWIDŁA
Rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mąkę , cukier, i margarynę posiekać , dodać jajka , śmietanę cukier waniliowy, wiórki i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
-
2.
Stolnicę posypać mąką , rozwałkować dość cienko ciasto . Od małego talerzyka wykroić koło i podzielić na 8 trójkątów.
-
3.
Na każdym z nich nałożyć odrobinę powideł ( mogą być śliwkowe jeśli lubicie lub różane jak w przepisie ). Zwijać rogalik od dłuższego boku.
-
4.
Piec w temp. 180 st. na złoty kolor .około 15 minut.
Po upieczeni posypać cukrem pudrem
Komentarze