Rogaliki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne drozdżowe rogaliki z rabarbarem to sezonowy przysmak w moim domu..

Składniki:

  • ciasto;
    50 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    200 gram gęstej śmietany 12%
    1 opakowanie suszonych drożdży
    dodatkowo:
    40 dag rabarbaru
    4 łyżki miodu
    3 strączki kardamonu

Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić w małe " kostkę" i wymieszać z miodem, szczyptą soli oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu wcześniej wyjętymi z osłonki. Tak wymieszany rabarbar odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy od miodu.

    Masło pokroić w kostkę, dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i drożdżami, następnie dodać śmietanę i całe jajka, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • rogale z rabarbarem 2.
    Ciasto po wyrośnięciu podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pociąć na trójkąty na każdym trójkącie ułożyć porcję rabarbaru ( odsączonego z soku)
    i zaczynając od podstawy trójkąta przykryć rabarbar ciastem, następnie ciasto dookoła rabarbaru docisnąć jak pierogi tworząc coś w rodzaju kieszonki,
    a to dlatego, aby cała dobroć z rabarbaru została w rogalach, a nie wypłynęła podczas pieczenia.
  • rogaliki z rabarbarem 3. Po sklejeniu ciasta zwinąć jak tradycyjne rogale
    i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 180st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy