Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić w małe " kostkę" i wymieszać z miodem, szczyptą soli oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu wcześniej wyjętymi z osłonki. Tak wymieszany rabarbar odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy od miodu.
Masło pokroić w kostkę, dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i drożdżami, następnie dodać śmietanę i całe jajka, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pociąć na trójkąty na każdym trójkącie ułożyć porcję rabarbaru ( odsączonego z soku)
i zaczynając od podstawy trójkąta przykryć rabarbar ciastem, następnie ciasto dookoła rabarbaru docisnąć jak pierogi tworząc coś w rodzaju kieszonki,
a to dlatego, aby cała dobroć z rabarbaru została w rogalach, a nie wypłynęła podczas pieczenia.
3. Po sklejeniu ciasta zwinąć jak tradycyjne rogale
i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze