Rogate bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jajka, cukier waniliowy, sól i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). do mniejszej części dodać kakao i wyrobić do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu obydwa ciasta podzielić na 10 części i uformować kulki.
3. Białą kulkę rozklepać na placuszek, położyć ciemną i zlepić bułeczkę.
4.Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Bułeczki naciąć nożycami na krzyż 4 razy.
Komentarze