Rogate bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki z kakaowym środkiem, idealny dodatek do kubka gorącego kakao.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    ok. 3/4 szklanki mleka
    100 g masła
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    30 g drożdży
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    jajko do smarowania

Rogate bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jajka, cukier waniliowy, sól i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). do mniejszej części dodać kakao i wyrobić do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Dzielenie ciasta 2. Po wyrośnięciu obydwa ciasta podzielić na 10 części i uformować kulki.
  • Formowanie bułeczek 3. Białą kulkę rozklepać na placuszek, położyć ciemną i zlepić bułeczkę.
  • Nacinanie 4. Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Bułeczki naciąć nożycami na krzyż 4 razy.
  • Przed pieczeniem 5. Posmarować jajkiem i piec ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy