Rolada agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.
2.Białka ubijamy z sola na sztywno. Nie przerywając, stopniowo dodajemy cukier, 1/2 cukru waniliowego, żółtka, proszek i przesianą mąkę. Ciastem wypełniamy formę (35x23 cm) i pieczemy 15 minut w 175°C.
3.Ciepły biszkopt kładziemy na ściereczce i od razu zwijamy w rulon. Studzimy.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Dodajemy śmietan-fix i miksujemy na niskich obrotach.
5.Na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę (trochę odkładamy). Wykładamy galaretkę. Zwijamy roladę. Wierzch smarujemy resztą masy i dekorujemy pestkami granatu. Chłodzimy.
Porady
Rady kulinarnej ekspertki Marty:
● Do ciasta możemy dodać 2 łyżki kakao.
● Roladę warto udekorować różnymi owocami, np. kiwi.
Komentarze