Rolada agrestowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Agrestowa galaretka łamie smak kremu śmietankowego.

  • 45 min

Składniki:

  • ● op. galaretki agrestowej
    ● 4 jajka
    ● szczypta soli
    ● po 4 łyżki maki i cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 350 ml śmietany 30%
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● op. śmietan-fiksu
    ● granat do dekoracji

Rolada agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.
  • 2. Białka ubijamy z sola na sztywno. Nie przerywając, stopniowo dodajemy cukier, 1/2 cukru waniliowego, żółtka, proszek i przesianą mąkę. Ciastem wypełniamy formę (35x23 cm) i pieczemy 15 minut w 175°C.
  • 3. Ciepły biszkopt kładziemy na ściereczce i od razu zwijamy w rulon. Studzimy.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Dodajemy śmietan-fix i miksujemy na niskich obrotach.
  • 5. Na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę (trochę odkładamy). Wykładamy galaretkę. Zwijamy roladę. Wierzch smarujemy resztą masy i dekorujemy pestkami granatu. Chłodzimy.

Porady

Rady kulinarnej ekspertki Marty: ● Do ciasta możemy dodać 2 łyżki kakao. ● Roladę warto udekorować różnymi owocami, np. kiwi.

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy