Rolada chlebowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetnie zastąpi tradycyjne kanapki.

Składniki:

  • ● 2,5 dag drożdży
    ● 50 dag mąki
    ● sól
    ● łyżka oliwy
    ● po 30 dag plastrów żółtego sera i szynki
    ● 3 łyżeczki musztardy francuskiej
    ● garść sezamu i siemienia lnianego
    ● żółtko

Rolada chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w 300 ml ciepłej wody. Wsypujemy
    2/3 mąki, łyżeczkę
    soli i wlewamy oliwę. Mieszamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    na godzinę w ciepłe
    miejsce. Wyrośnięte
    ciasto przekłuwamy i wyrabiamy
    z pozostałą mąką.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na prostokąt (30x40 cm).
    Posypujemy szczyptą soli.
    Wędlinę i ser kroimy, układamy
    warstwami na cieście.
    Smarujemy musztardą.
  • 3. Ciasto ciasno zwijamy
    wzdłuż dłuższego boku.
    Zlepiamy końce. Układamy
    na blasze wyłożonej pergaminem.
    Smarujemy roztrzepanym
    żółtkiem. Posypujemy
    ziarnami. Odstawiamy
    na 20 minut. Pieczemy ok.
    25 minut w temp. 190 °C.
    Wyjmujemy. Po kilku minutach
    kroimy w kromki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy