● 2,5 dag drożdży
● 50 dag mąki
● sól
● łyżka oliwy
● po 30 dag plastrów żółtego sera i szynki
● 3 łyżeczki musztardy francuskiej
● garść sezamu i siemienia lnianego
● żółtko
Rolada chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy
w 300 ml ciepłej wody. Wsypujemy
2/3 mąki, łyżeczkę
soli i wlewamy oliwę. Mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy
na godzinę w ciepłe
miejsce. Wyrośnięte
ciasto przekłuwamy i wyrabiamy
z pozostałą mąką.
2.Ciasto rozwałkowujemy
na prostokąt (30x40 cm).
Posypujemy szczyptą soli.
Wędlinę i ser kroimy, układamy
warstwami na cieście.
Smarujemy musztardą.
3.Ciasto ciasno zwijamy
wzdłuż dłuższego boku.
Zlepiamy końce. Układamy
na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy roztrzepanym
żółtkiem. Posypujemy
ziarnami. Odstawiamy
na 20 minut. Pieczemy ok.
25 minut w temp. 190 °C.
Wyjmujemy. Po kilku minutach
kroimy w kromki.
Komentarze