Rolada czekoladowa bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem pudrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać mas i wyrównać. Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC. Zaraz po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.
Masa:
Wiórki podgotować w mleku. Dodać do mascarpone i chwilę miksować.
Polewa:
Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze dodając wodę. Dokładnie wymieszać.
Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować nadzieniem z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Komentarze