Rolada drobiowa z grzybami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na wykorzystanie jesiennych grzybowych zbiorów. Intensywny smak grzybka połączony z delikatnym mięskiem drobiowym.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaków
    30 dkg grzybów ( u mnie mrożone)
    1 cebula
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Vegeta/ pieprz
    1 duża łyżka musztardy
    Tłuszcz do smażenia
    Bułka tarta
    1 jajko

Rolada drobiowa z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada drobiowa z grzybami 1. Pierś z kurczaka opłukać pokroić na 4 kotlety rozbić dość cienko. Doprawiamy Vegetą, pieprzem i nacieramy musztardą.
    Grzybki pokrojone według własnych upodobań i wrzucamy na tłuszcz i delikatnie zapiekam, następnie dodaje pokrojoną w kostkę cebule i delikatnie zapiekam z grzybkami. Gdy grzybki i cebula ładnie się zapieką podlewam odrobiną wody ok ½ szklanki i delikatnie duszę ok 15-20 min. Pilnując, żeby woda się nie wygotowała ewentualnie dolewamy.
    Podduszone grzybki odcedzić i odstawiamy do przestygnięcia.
    Na przygotowane kotlety dajemy farsz grzybowy zwijamy roladki. Oprószamy przyprawą do kurczaka. Rolady obtaczamy w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem następnie do bułki tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Do farszu można dodać starty żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy