Rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne rolowane mięsko na niedzielny obiad.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
    2 duże filety kurczaka
    5 dużych plastrów szynki wędzonej
    1 duża marchewka
    1 mała cukinia
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka

Rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć,osuszyć i przeciąć wzdłuż na połowę(tak jak otwarta książka}
    i rozbić cienko tłuczkiem.
    Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na bok.
  • 2. Filety kurczaka umyć,osuszyć,przeciąć na połowę i cienko rozbić tłuczkiem,oprószyć przyprawą do kurczaka.
    Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić wzdłuż na cienkie plastry(najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw)
  • 3. Na rozbitym płacie schabu ułożyć najpierw plastry szynki, a nich plastry marchewki.
    Na marchewce rozbite kotlety kurczaka i plastry cukinii.
    Całość ściśle zwinąć w roladę i zawinąć w folię aluminiową.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na dno wlać szklankę wody i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy