Rolada kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, następnie dodawać po jednym zółtku. Makę wymieszać z kakao i proszkiem. Wsypać do jaj i wymieszać. Dodać olej. Wymieszać.
Wylać na blachę 20*30 cm i piec ok 25 min. Wystudzić przekroić na pół.
Każdą połówkę zwinać z ściereczką jak roladę.
2.Krem:
Masło utrzeć do zbielenia. Jajko ubić z cukrami na parze. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej i cały czas miksować. Dodać krem czekoladowy. Zmiksować.
3.Rolady rozwinąć ze sciereczek i nałożyc na nie krem. Na krem posypać czekoladę i ułożyć wiśnie. Całość zawinąć w roladę.
Kremówkę ubić na sztywno. Posmarować i udekorować rolady śmietaną.
Porady
By druga rolada była trochę inna można do połowy kremu dodać rodzynki i pokruszone wafelki.
Komentarze