Rolada kakaowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z przepysznym kremem maślanym :) Idealna :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    1 szkl mąki pszennej
    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/3 szkl oleju
    Krem:
    250g masła roślinnego
    1 jajko
    1 cukier wanilinowy
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
    Ponadto:
    250ml śmietany kremówki
    6 kostek gorzkiej czekolady
    kilka wiśni odpestkowanych

Rolada kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, następnie dodawać po jednym zółtku. Makę wymieszać z kakao i proszkiem. Wsypać do jaj i wymieszać. Dodać olej. Wymieszać.
    Wylać na blachę 20*30 cm i piec ok 25 min. Wystudzić przekroić na pół.
    Każdą połówkę zwinać z ściereczką jak roladę.
  • 2. Krem:
    Masło utrzeć do zbielenia. Jajko ubić z cukrami na parze. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej i cały czas miksować. Dodać krem czekoladowy. Zmiksować.
  • 3. Rolady rozwinąć ze sciereczek i nałożyc na nie krem. Na krem posypać czekoladę i ułożyć wiśnie. Całość zawinąć w roladę.
    Kremówkę ubić na sztywno. Posmarować i udekorować rolady śmietaną.

Porady

By druga rolada była trochę inna można do połowy kremu dodać rodzynki i pokruszone wafelki.

Komentarze

Podobne przepisy