rolada kokosowa

0 (0 ocen)

Pyszne kokosowe ciasto, z nutą rumu :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    -7 jaj
    -1 szkl, cukru
    -1 szkl. mąki
    -2 łyżeczki proszku dopieczenia
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki octu

    Masa:
    -200 g kokosu
    -aromat rumowy
    -250 g margaryny
    -1/4 szkl. cukru
    -cukier waniliowy

    Polewa:
    Po 3 łyżki masła, cukru, mleka i kakao.
    Dodatkowo:
    -dżem porzeczkowy

Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada kokosowa 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka wymieszane z octem. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Pieczemy około 30 min. w temp 180 st.Upieczone, gorące jeszcze ciasto wykładamy na wilgotną szmatkę. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon razem ze szmatka i zostawiamy do wystygnięcia.
    Masa:
    Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, na koniec dodajemy kokos ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropli aromatu rumowego, na koniec ucieramy z zimnym budyniem.
    Biszkopt rozwijamy, smarujemy obficie dżemem, wykładamy masę, następnie znów zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki.
    Gdy masa stwardnie, ciasto z wierzchu smarujemy resztą dżemu i polewamy polewą.
    Polewa:
    wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Komentarze

Podobne przepisy