Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka wymieszane z octem. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Pieczemy około 30 min. w temp 180 st.Upieczone, gorące jeszcze ciasto wykładamy na wilgotną szmatkę. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon razem ze szmatka i zostawiamy do wystygnięcia.
Masa:
Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, na koniec dodajemy kokos ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropli aromatu rumowego, na koniec ucieramy z zimnym budyniem.
Biszkopt rozwijamy, smarujemy obficie dżemem, wykładamy masę, następnie znów zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stwardnie, ciasto z wierzchu smarujemy resztą dżemu i polewamy polewą.
Polewa:
wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Komentarze