Rolada Królewska

0 (0 ocen)

  • 55 min

Zrobiłam tą roladę na swoje imieniny. Wszyscy goście byli zachwyceni.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto na biszkopt:
    -3 jajka
    -1 szklanka mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki wody
    -szklanka cukru

    Dodatki:
    -0,5 l śmietany kremówki
    -2 śmietan Fix
    -puszka brzoskwiń
    -dżem
    -czekolada
    -cukier puder

Rolada królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Później wlewamy wodę,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze ubijamy chwilę. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 200 stopni około 25 minut.
    Kiedy placek będzie upieczony wykładamy go na mokrą ściereczkę i delikatnie zwijamy tak by powstała rolada.Studzimy.

    Śmietanę kremówkę ubijamy.Na końcu dodajemy cukier puder i 2 śmietan Fixy.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę i w cienkie plastry do dekoracji.
    Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy dżemem i śmietaną. Kładziemy w śmietanę pokrojone brzoskwinie.Całość delikatnie zawijamy i smarujemy resztką śmietany z wierzchu.Posypujemy startą czekoladą i dekorujemy brzoskwiniami.Podajemy schłodzoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy