Rolada królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Później wlewamy wodę,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze ubijamy chwilę. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 200 stopni około 25 minut.
Kiedy placek będzie upieczony wykładamy go na mokrą ściereczkę i delikatnie zwijamy tak by powstała rolada.Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy.Na końcu dodajemy cukier puder i 2 śmietan Fixy.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i w cienkie plastry do dekoracji.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy dżemem i śmietaną. Kładziemy w śmietanę pokrojone brzoskwinie.Całość delikatnie zawijamy i smarujemy resztką śmietany z wierzchu.Posypujemy startą czekoladą i dekorujemy brzoskwiniami.Podajemy schłodzoną.
Komentarze