składniki na omlet:
6 jajek
6 płaski łyżeczek mąki
6łyżek mleka
pół łyżeczki soli
masa szpinakowa i jajeczna:
800 g śmietany 18%
4 łyżki majonezu
3 czubate łyżki żelatyny z przyprawami
3 łyżki wody
20 dag ugotowanego szpinaku
4 ugotowane na twardo i posiekane jajka
dodatkowo:
20 dag plastrów wędzonego łososia
sól i pieprz
Rolada łososiowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać i rozpuścić. śmietanę zmieszać z majonezem, połączyć z żelatyną, doprawić solą i pieprzem, podzielić na dwie części. do jednej dodać szpinak, do drugiej posiekane jajka. składniki na omlet miksujemy, tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 26/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, studzimy.
2.na wystudzonym omlecie rozsmarowujemy tężejącą masę szpinakową, na masę rozkładamy plastry łososia, następnie na to rozsmarowujemy tężejącą masę jajeczną. zwijamy roladę, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze