Rolada łososiowo-szpinakowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Lekka potrawa świetna na imprezy, obiad lub kolację.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś: 1 plaster
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 250 gramów
    - serek twarogowy naturalny: 250 mililitrów
    - czosnek: 3 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka

Rolada łososiowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak umieszczamy na patelni i rozmrażamy na maśle, kiedy już jest rozgrzany dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odkładamy do wystygnięcia i dodajemy żółtko. Nagrzewamy piekarnik do 150ciu stopni(tryb grzania: góra, dół). Ubijamy białko jajka i ostudzony szpinak powoli dodajemy do piany, mieszamy. Wykładamy warstwę okołu 2-3 centymetrów mieszanki na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15ście minut. Po tym czasie wyciągamy brytfankę, czekamy do wystygnięcia i oddzielamy od papieru. Smarujemy twarożkiem cienką warstwę aby nie zdominował smaku. Rozkładamy plaster łososia na serku i powoli zwijamy. Całość obwijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy