Rolada łososiowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożony szpinak umieszczamy na patelni i rozmrażamy na maśle, kiedy już jest rozgrzany dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odkładamy do wystygnięcia i dodajemy żółtko. Nagrzewamy piekarnik do 150ciu stopni(tryb grzania: góra, dół). Ubijamy białko jajka i ostudzony szpinak powoli dodajemy do piany, mieszamy. Wykładamy warstwę okołu 2-3 centymetrów mieszanki na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15ście minut. Po tym czasie wyciągamy brytfankę, czekamy do wystygnięcia i oddzielamy od papieru. Smarujemy twarożkiem cienką warstwę aby nie zdominował smaku. Rozkładamy plaster łososia na serku i powoli zwijamy. Całość obwijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Komentarze