Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Oddzielamy żółtko od białek. Do żółtek wlewamy 1/4 szklanki gorącej, niemal wrzącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Dodajemy żółtka dalej miksując.
Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąkę ziemniaczaną i tortową przesiewamy do miski z jajkami i energicznie mieszamy łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy.
Blachę delikatnie smarujemy masłem bądź margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy odrobina bułki tartej.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt na czystą, lnianą ściereczkę. ściągamy papier do pieczenia, zwijamy biszkopt formując roladę i odkładamy do wystygnięcia.
2.KREM:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone.
3.CAŁOŚĆ:
Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy gorzkim kakao, na końcu układamy maliny. Biszkopt zwinąć, wstawić na godzinkę do lodówki.
Komentarze