Rolada malinowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie biszkoptu i śmietanki ze słodko - kwaśnym smakiem malin. Idealny zestaw do porannej kawki :-)

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 duże jaja,
    -2 czubate łyżki mąki tortowej,
    -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    -1/4 szklanki gorącej wody,
    -1/2 szklanki cukru,

    KREM ŚMIETANKOWY:
    -200g. serka mascarpone,
    -330ml. śmietanki kremówki (30% albo 36%),
    -2 łyżki cukru pudru,

    DODATKOWO:
    -mus borówkowy albo malinowy (może być dżem),
    -1 łyżka kakao,
    -świeże maliny.

Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Oddzielamy żółtko od białek. Do żółtek wlewamy 1/4 szklanki gorącej, niemal wrzącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Dodajemy żółtka dalej miksując.
    Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąkę ziemniaczaną i tortową przesiewamy do miski z jajkami i energicznie mieszamy łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy.

    Blachę delikatnie smarujemy masłem bądź margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy odrobina bułki tartej.
    Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

    Po upieczeniu przekładamy biszkopt na czystą, lnianą ściereczkę. ściągamy papier do pieczenia, zwijamy biszkopt formując roladę i odkładamy do wystygnięcia.
  • 2. KREM:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone.
  • 3. CAŁOŚĆ:
    Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy gorzkim kakao, na końcu układamy maliny. Biszkopt zwinąć, wstawić na godzinkę do lodówki.

    SMACZNEGO ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy