Rolada Mascarpone

0 (0 ocen)

  • 35 min

To Rolada dla wielbicieli rozpływającego się w ustach smaku serka Mascarpone który z dodatkiem kakao tworzy niesamowity smak . Każdy kto go spróbował wie, że trudno jest mu się oprzeć . A ciasto samo rozpływa się w ustach. Przepis jest niespotykany , ale łatwy w przygotowaniu.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru zwykłego
    łyżka wody
    łyżeczka wanilii
    1/4 szklanki kakao
    pół szklanki zwykłej mąki
    3/4 łyżki proszku do pieczenia
    Masa:
    3 łyżki sera Mascarpone
    łyżka wanilii
    250 g białego sera
    szklanka cukru pudru
    Dodatkowo : dżem

Rolada mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij 6 białek z 1 szklanką cukru. Żółtka ubij z łyżką wody i łyżeczką wanilii. Do białek wrzuć żółtka i mieszaj łopatką. Dodaj kakao , mąkę i proszek do pieczenia ciągle mieszając ręcznie. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 190 stopniach przez 15-20 minut.
    Wszystkie składniki na masę zmiksować .
    Ścierkę posypać kakao , na to wyłożyć ciepłe ciasto i zwinąć w rulon. Po 15 minutach rozwinąć , posmarować dżemem , masą serową i zwinąć .

Porady

Ciasto rozwinąć dopiero gdy będzie zimne.

Komentarze

Podobne przepisy