Rolada Orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczenie ciast to dla mnie sama przyjemność, a jeszcze więcej przyjemności sprawia mi gdy smakują moje wypieki moim najbliższym.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:7 jajek,
    10 dag cukru kryształu,
    140 g mąki,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki kakao.
    Masa orzechowa: 300 ml mleka,
    25 dag cukru kryształu,
    350 g pokrojonych orzechów
    4 łyżki kaszy manny,
    masło lub margaryna.


Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić mikserem na sztywną pianę.
    Miksując, wsypywać porcjami do piany z białek cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie dodać żółtka (już nie miksować!!!) i wymieszać np drewnianą łyżką. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę i olej. Wszystko delikatnie połączyć.
    2.Powstałą masę podzielić na dwie równe części, dodając do jednej z nich kakao.
    3. Do pieczenia przygotować kwadratową blachę z piekarnika, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temp. 220 stopni.
    4. Na gotową blachę wykładamy obie masy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki, robiąc ukośne pasy ciasta jasnego i ciemnego na zmianę. Piec 5-7 min..
    5.Z upieczonego ciasta oddzielamy papier i kładziemy na ścierkę, a następnie zwijamy ze ścierką jak roladę, pozostawiamy do wystygnięcia.
    Masa:1. Mleko z cukrem zagotować, wsypać orzechy a następnie kaszę manną cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, wystudzić i utrzeć z tłuszczem, można dodać do masy kilka kropel aromatu rumowego.
    2. Powstałą masę wyłożyć na blat ciasta, zwinąć, można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.Schłodzić.

Porady

Zamiast aromatu można dodać do masy troszkę wódki albo spirytusu.

Komentarze

Podobne przepisy