Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Najlepsza jest jeszcze ciepła, podana ze szklanką mleka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 jajko
    100 g margaryny
    2 łyżki mleka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa orzechowa:
    200 g mielonych orzechów włoskich
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 jajka
    2 łyżki śmietany

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany. Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku. Roladę włożyć do blachy.Wierzch ciasta posmarować 1 łyżką śmietany. Piec około 45 godziny w temperaturze 180 °C. Smacznego.

Porady

Zimną roladę przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy