Rolada porzeczkowa.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Porzeczki obrodziły, trzeba było coś upiec. Słodka rolada z wspaniałym smakiem porzeczek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    1 galaretka czerwona
    250ml śmietany 36%
    porzeczki

Rolada porzeczkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać cukier i dodawać kolejno żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto rozprowadzić cienką warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec około 10-15 minut,w 180 st. C. Biszkopt wyjąć, zdjąć pergamin i szybko zrolować na ściereczkę.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić.
    Śmietanę ubić, wymieszać z galaretką.
    Biszkopt rozwinąć, położyć część masy, na środek poukładać porzeczki, przykryć masą. Zwinąć roladę, posmarować resztą masy. Udekorować porzeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy