Rolada serowo-drobiowa

0 (0 ocen)

Inspiracja przepisem Eweliny Marcin

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag łagodnego żółtego sera
    4 łyżki majonezu
    4 jaja
    farsz
    50 dag pieczarek
    50 dag filetów z kurczaka
    3cebule
    2 ząbki czosnku
    4 serki topione o smaku pieczarkowym
    30 dag sera żółtego
    10 dag fasolki szparagowej
    10 dag masła do smażenia
    przyprawa do drobiu, curry, sól, pieprz

Rolada serowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-182768w 1. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka i mieszamy z majonezem. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C.
  • image-07ix15e 2. Cebulę obieramy i siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Całość dusimy na klarowanym maśle, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wykładamy na ciepły blat. Posypujemy serem.
  • image-06fmjv7 3. Fasolkę gotujemy do miękkości. Serki topione schładzamy, kroimy w plastry. Układamy na pieczarkach.
  • image-18i0d2h 4. Mięso rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy przyprawą do drobiu, układamy na serkach. Fasolkę wykładamy z jednej strony blachy. Posypujemy pozostałą częścią sera. Zwijamy, lekko dociskając brzegi. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy na ciepło w towarzystwie gotowanych warzyw.

Porady

Serki topione można zastąpić serem pleśniowym, dzięki czemu rolada zyska nowy, ostrzejszy wymiar smakowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy