ciasto:
40 dag łagodnego żółtego sera
4 łyżki majonezu
4 jaja
farsz
50 dag pieczarek
50 dag filetów z kurczaka
3cebule
2 ząbki czosnku
4 serki topione o smaku pieczarkowym
30 dag sera żółtego
10 dag fasolki szparagowej
10 dag masła do smażenia
przyprawa do drobiu, curry, sól, pieprz
Rolada serowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka i mieszamy z majonezem. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C.
2.Cebulę obieramy i siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Całość dusimy na klarowanym maśle, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wykładamy na ciepły blat. Posypujemy serem.
3.Fasolkę gotujemy do miękkości. Serki topione schładzamy, kroimy w plastry. Układamy na pieczarkach.
4.Mięso rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy przyprawą do drobiu, układamy na serkach. Fasolkę wykładamy z jednej strony blachy. Posypujemy pozostałą częścią sera. Zwijamy, lekko dociskając brzegi. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy na ciepło w towarzystwie gotowanych warzyw.
Porady
Serki topione można zastąpić serem pleśniowym, dzięki czemu rolada zyska nowy, ostrzejszy wymiar smakowy.
Komentarze