Rolada śląska z marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

To pomysł na nową odsłonę klusków śląskich.

  • 30 min

Składniki:

  • Około 1, 5 kg ugotowanych ziemniaków
    Niepełne 2 szklanki mąki ziemniaczanej
    30 dag ugotowanej marchewki
    2 jajka

Rolada śląska z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę osobno przepuść przez praskę i przełóż do
    misek. Następnie do marchewki dodaj 0,50 kg ziemniaków, jajko i mniejszą
    połowę mąki. Zagnieć zwarte ciasto, jeśli byłoby za rzadkie dodaj
    więcej mąki. Z pozostałych ziemniaków, maki i jajka także zagnieć
    ciasto. Z ciasta marchewkowego uformuj wałeczek, a ciasto ziemniaczane
    rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i owiń nim ciasto marchewkowe.
    Możesz delikatnie posmarować wodą żeby lepiej się połączyło. Potnij
    na 10-15 cm kawałki i gotuj w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.
    Podawaj jako zamiennik tradycyjnego ziemniaczanego pure.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy