Rolada śmietanowo- truskawkowo-granatowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś słodkiego dla każdego

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 4jajka
    - mąki tyle ile ważą dwa jaja w sorupkach
    - cukru tyle ile ważą dwa jaja w skorupkach
    - szczypta proszku do pieczenia.

    Nadzienie:

    - ubita śmietana 36% pół litra
    - truskawki pokrojone w kawałki
    - owoc granatu.

Rolada śmietanowo- truskawkowo-granatowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka, delikatnie ubijamy I stopniowo dodajemy mąkę plus odrobinę proszku do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na pergamin (na blasze) do pieczenia pasami, do drugiej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy I wypełniamy puste miejsca między białym ciastem. Pieczemy 10 minut w 180°C . Po wyjęciu jeszcze ciepły biszkopt zawijamy w ścierkę kuchenną.
    Jak ciasto przestygnie, rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, układamy pokrojone w kawałki truskawki i kulki granatów, po czym ciasno zawijamy.

Porady

Trzeba pamiętać by ciasno zwinąć by w środku rolada nie byłą pusta

Komentarze

Podobne przepisy