Rolada szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: szpinak usmażyć na łyżce masła. Doprawić 2 ząbkami czosnku i solą. Dodać surowe żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę, mleko i wcześniej przygotowaną masę ze szpinakiem. Wymieszać.
2.Biszkopt szpinakowy wylać na blachę. Piec 15- 20 min w temp. 170 stopni.
Wymiary blach to: 36 na 26. Biszkopt wystudzić.
3.NADZIENIE: Ser biały ugnieść widelcem na jednolitą masę. Dodać chrzan i śmietanę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do masy. Szczypiorek pokroić i również dodać. Doprawić solą i pieprzem.
4.Na wystudzony biszkopt nałożyć masę serową i zwinąć jak roladę. Najlepiej folią aluminiową i schłodzić w lodówce ok 1 godziny, żeby składniki się"przegryzły".
Porady
Roladę można przygotować w bardziej wyrafinowany sposób.
Wystarczy zamiast kiełbasy dodać np. plastry łososia.
Komentarze