Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i efektowna rolada.Truskawki możemy zastąpić innymi owocami.

Składniki:


  • Biszkopt
    4 jajka
    1/2 szk cukru
    3/4 szk mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa galaretkowa
    2 szt galaretka truskawkowa
    0,5 kg truskawki
    truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.
    Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem.
    Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy