Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Wiosna truskawkami pachnąca...uwielbiam sezonowe owoce i ciasta z nich wykonane. Rolada to proste i bardzo szybkie ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    szklanka cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki maki ziemniaczanej

    Na masę:

    Duża śmietana 36%
    2 łyżki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    kilka truskawek

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy.
  • 3. Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami. Zawijamy.
    Odstawiamy do lodówki na około 2 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy