Rolada w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 55 min

Przepis znaleziony w kalendarzu.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dużych jajek
    5 czubatych łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    750ml śmietany kremówki
    6 łyżeczek cukru pudru
    3 opakowania zagęstnika do śmietany
    350 ml kremu orzechowego np. Nutella
    tabliczka grubo startej gorzkiej czekolady
    1/2 tabliczki grubo startej białej czekolady

Rolada w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z 4 łyżkami cukru na puszysta masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać. blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną resztą cukru. Przykryć pergaminem i zwinąć.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikami. Rozwinąć ciasto, posmarować kremem orzechowym, a następnie wyłożyć 2/3 śmietany. Ponownie zwinąć. Wierzch posmarować pozostałą śmietaną. posypać grubo wiórkami z czekolady. Roladę dobrze zchłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy