Rolada w paski :)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna rolada w paski nadziana bitą śmietaną . Wygląda zaskakująco, bo z wierzchu jest jasna a w środku czekoladowa. Jest przepyszna :)

  • 40 min

Składniki:

  • masa do zdobienia:
    -90 g masła
    -90 g cukru pudru
    -90 g mąki
    -1 białko

    biszkopt:
    -1 szklanka mąki
    -2/3 szklanki cukru
    -4 jajka
    -1/4 szklanki wody
    -2 łyżki kakao

    krem:
    -300 ml śmietany kremówki
    -1/4 szklanki cukru pudru
    -1 łyżka żelatyny
    -1/4 szklanki wrzątku

Rolada w paski :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa do zdobienia 1. Masa do zdobienia:. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko i zmiksować, dodać mąkę i ponownie zmiksować. Krem rozsmarować na papierze do pieczenia na tej dużej blaszce z piekarnika. Zrobić wzór. Odstawić do lodówki by się schłodził.
  • Biszkopt 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.Potem dodać do piany żółtka, wodę, mąkę i kakao, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przeleć na formę ze wzorem i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 16 minut.
    Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę, układając wzorem do dołu i zrolować, ostawić do przestygnięcia.
  • Rolada w paski:) 3. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ciepłą żelatynę (nie gorącą i nie zimną). Krem nakładać na środek, zrolować, ułożyć łączeniem do dołu i schować do lodówki. Kroić po kilku godzinach.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy