Rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Rolada z boczku jest bardzo dobra jako wędlina na chlebek, albo jako pieczeń do obiadu. W moim domu rodzinnym znam tą pieczeń od dziecka

  • 1 godz. 50 min

Składniki:


  • 1,7 kg boczek świeży chudy bez kości
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka sól morska
    1 blister kurczak ze śliwką owijany boczkiem /czosnek, rozmaryn, papryka słodka, kolendra, tymianek/
    ognista mieszanka przypraw młynek
    chili pieprz cayenne

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek rozkrojony na plastry z przyprawami 1. Boczek płat prostokąt, rozcinam na dwa płaty żeby był cieńszy. Nie docinam do końca płata. Z wszystkich ziół robię mieszankę, dodaję sprasowany czosnek i nacieram rozcięty płat ziołami.
  • rolada zwinięta 2. Boczek roluje, obwiązuje mocno nitką białą albo sznurkiem żeby powstała rolada. Odstawiam na dobę do lodówki. Przekładam roladę do rękawa do pieczenia, dolewam dwie szklanki wody i zawiązuje rękaw klipsami. W kilku miejscach rękaw nakłułam.
  • rolada upieczona 3. Wstawiłam do brytfanny i piekłam 90 minut temp 180 stopni. Roladę jest przestygnie kroję na cienkie plastry i używam do kanapek, albo do obiadu.

Komentarze

Podobne przepisy