Święta to czas w którym możemy odrobinę zaszaleć z kaloriami.Boczek do tego jest jak najbardziej odpowiedni.Świetnie pasuje podany z ćwikłą lub z konfiturą z cebuli.
Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat boczku nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Następnie mieszamy ze sobą oregano,bazylię i słodką paprykę.Czosnek obieramy,miażdżymy.Jedną stronę boczku nacieramy czosnkiem.Mieszanką przypraw nacieramy mięso z każdej strony.Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy sznurkiem kuchennym.Całość polewamy oliwą,owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C.Boczek wyjmujemy z folii spożywczej i wkładamy do rękawa do pieczenia.Pieczemy godzinę.Po tym czasie nacinamy rękaw od góry,żeby rolada się zrumieniła i pieczemy jeszcze 30 minut.Po upieczeniu odstawiamy roladę do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki.Roladę trzeba przygotować dzień wcześniej.
Komentarze