Rolada z boczku z papryką pieczona w piwie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Miękka i bardzo aromatyczna rolada. Idealna jako dodatek do chleba, pięknie prezentuje się po przekrojeniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1200 - 1500g chudego cienkiego boczku bez kości
    1mała czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2,5 łyżeczki soli
    1 szklanka jasnego piwa
    1 łyżka oleju

Rolada z boczku z papryką pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ewentualną skórę z boczku należy odciąć. Boczek posypać z obu stron solą i dokładnie wetrzeć w mięso. Zostawić w lodówce na godzinę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać go z przyprawami i olejem. Powstałą mieszanką natrzeć mięso, ale tylko stronę ,,górną” – nie od skóry, ułożyć pokrojoną w plasterki paprykę. Zwinąć ściśle w roladę, obwiązać grubą nicią. Wierzch delikatnie posypać szczyptą papryki. Włożyć roladę do naczynia żaroodpornego, a następnie wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie, mięso podlać piwem i piec przez 60 – 70 minut w 180stopniach z funkcją termo obiegu.

Komentarze

Podobne przepisy