Rolada z boczku z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Danie dla smakoszy wędlin z nadzieniem. Można go spożywać na zimno i gorąco.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowego boczku
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka ziół prowansalskich lub cząbru
    3 łyżki oleju
    1 łyżka soli
    2/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Rolada z boczku z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Zioła, sól, pieprz, czosnek i olej dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę, rozsmarować dokładnie na płacie osuszonego boczku. Zwinąć w rulon, osznurować. Zawinąć szczelnie w folię i wstawić na całą noc do lodówki. Piec w folii w temp. 140 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny(najlepiej sprawdzić widelcem czy jest mięso upieczone). Obok wstawić kubek ½ litra z gorącą wodą, by woda parowała. Upieczony boczek rozwijamy z folii i przez 15 minut trzymamy w temp. 200 stopni, obracając na wszystkie boki.

Porady

Przed końcem pieczenia można wierzch mięsa posmarować miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy