Rolada z indyka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -filet z indyka
    -plasterki szynki
    -ser wędzony
    -kolorowa papryka
    -dowolne grzyby ok. 500 g
    -olej do smażenia
    -2 łyżki śmietany
    -1 cebula
    -przyprawy
    -2 łyżki masła
    2 łyżeczki mąki

Rolada z indyka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dwóch łyżkach masła zeszklić pokrojoną cebulę. Pieczarki umyć, pokroić, dodać do cebuli i udusić. Dodać szklankę wody z roztrzepaną mąką, a pod koniec śmietanę. Przyprawić, zagotować. Fileta z indyka pokroić na plastry, lekko stłuc pod folią, przyprawić wg smaku. Na każdy filet układać plaster szynki, plasterek sera i kolorowe paski papryki. Dokładnie zwijać w roladę i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone rolady przekładać do osobnego garnka, zalać gotowym sosem grzybowym i przykryć (tak, by smaki mogły się połączyć). Garnek postawić na płycie przy najmniejszym poziomie grzania na około 10 minut. Podawać z kluskami, ziemniakami lub wg uznania.

Komentarze

Podobne przepisy